Снимка trafficnews.bgЧужденец с наложена постоянна мярка задържане под стража, който е

...
Снимка trafficnews.bgЧужденец с наложена постоянна мярка задържане под стража, който е
Коментари Харесай

Чужденец осъди българската държава, условията в пазарджишкия затвор били лоши

Снимка trafficnews.bg

Чужденец с наложена непрекъсната мярка " задържане под стража ", който е упрекнат във въоръжен обир, съумя да осъди страната, преди тя да му е наложила присъда. Причината – неприятните условия в ареста, където лежи от януари 2016 година, заради което здравето му се е раздрусало, пише trafficnews.bg.

Фернандо Кастро не съумява да вземе поисканите от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ 35 000 лв. обезщетение, вместо тях Административният съд в Пазарджик му дефинира 1 800 лв. за неимуществени вреди, ведно със законната рента до цялостното им погашение.

Ведомството ще би трябвало да заплати още 410 лв. правосъдни разходи, както и 250 лв. хонорар на преводач.

Кастро е аржентинец с непрекъснато местопребиваване в Испания. Той е е един от тримата упрекнати за дръзкото нахлуване над пазарджишкия предприемач Спас Спасов на 21 декември 2015 година, когато бяха откраднати над 35 000 лв., кг злато и мобилни телефони. Делото е в правосъдна фаза, като първите съвещания се провалиха поради повърхностен превод на обвинителния акт, което не разрешило на Кастро да разбере тъкмо защо е изправен пред съда.

Междувременно обаче чужденецът нападна сполучливо Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за мизерните условия в ареста, където е и досега. В продължение на 10 месеца до октомври 2016-та е бил подложен на нечовешко и унизително отношение, смята съдът. Килията му била заключена непрекъснато. Нямала хигиеничен възел, по тази причина му се налагало да употребява шишета и други съоръжения за облекчение на естествените си потребности.

Целият арест е под равнището на земята, което не разрешава да влизат светлина и пресен въздух. Задържаният бил лишен от доста значимия за физическото и психическото му положение ежедневен престой навън, раздвижването също било на закрито в ареста. В килията му имало хлебарки, а стерилизация се правела в негово наличие.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР